Żadną tajemnicą nie jest to, że ekologiczne warzywa i owoce są znacznie droższe, niż zwyczajne. Ale z czego tak naprawdę wynika ich wysoka cena?

Żywność eko jest droższa

Nie da się ukryć, że tym, co odstrasza ludzi o żywności ekologicznej jest jej cena. Produkty tego typu potrafią być nawet 5 razy droższe, od tych tradycyjnych. Z czego to wynika? Przede wszystkim z tego, że farmy, które produkują takie jedzenie są zazwyczaj małe i dużo mniej wydajne, niż hodowle przemysłowe. Jeśli nie dodajemy sztucznych nawozów, warzywa rosną znacznie wolniej i wyrastają między nimi chwasty, które trzeba usuwać ręcznie. Dlatego do pracy nad nimi potrzeba więcej osób. Co więcej, w dużych miastach bardzo często zawyża się ceny produktów ekologicznych ze względu na marże sklepów, które je sprzedają. Dlatego najlepiej będzie znaleźć jakiegoś rolnika i kupować bezpośrednio od niego. W tym celu możemy udać się na bazar i poszukać osób, które mają certyfikat od Unii Europejskiej. Często organizuje się je tylko raz w tygodniu, więc będziemy musieli nauczyć się robić większe zakupy rzadziej.